طی سه سال گذشته، از آغاز به کار کمپین در 5 شهریور 1385 تا کنون 50 نفر از فعالان کمپین یک میلیون امضا بازداشت شده اند.4 نفر بدون بازداشت به دادگاه فراخوانده شده اند و بیش از 15 نفر احضار و مورد بازجویی قرار گرفته اند.
چهار سال و شش ماه حبس تعلیقی مجموعه احکامی است که تا کنون برای فعالان کمپین صادر شده و تعدادی از پرونده ها نیز در انتظار تشکیل دادگاه یا صدور حکم هستند.
اعضای کمپین در سه سال گذشته در مجموع 273 روز در بازداشتگاه های وزرا، گیشا، بند 209 ، بند عمومی زندان اوین و بازداشتگاه اصفهان به سر برده اند.
آزادی اغلب اعضای کمپین به قید کفالت و وثیقه بوده است، 461 میلیون تومان قرار کفالت و قرار وثیقه 230 میلیون تومانی بهای آزادی موقت فعالان کمپین تا زمان تشکیل دادگاه و صدور حکم است.
دلیل بازداشت ها
بهانه بیشتر بازداشت ها جمع آوری امضا بوده است و تا کنون 16 نفر به این بهانه در تهران دستگیر و روانه زندان شده اند و احکام متفاوتی از تبرئه تا یک سال حبس تعلیقی برای آن صادر شده است.
دو نفر از اعضای کمپین به بهانه فعالیت در وب سایت های زنستان و تغییر برای برابری بازداشت و محاکمه شده اند، یک نفر به بهانه مصاحبه و فیلم برداری از اعضای کمپین، دو نفر به بهانه میزبانی مهمانی ها و نشست های کمپین در منزلش و یک نفر نیز به بهانه مصاحبه با رسانه ها و اطلاع رسانی درباره وضعیت بازداشت همسرش.
25 نفر نیز به خاطر برگزاری یا شرکت در کارگاه آموزشی کمپین در خرم آباد دستگیر شدند که به غیر از سه نفر، بقیه بازداشت شدگان پس از 12 ساعت آزاد شدند و پرونده ای نیز برای آنها تشکیل نشد.
بازداشت های غیر ارتباط با کمپین ولی مورد بازجویی از کمپین
برخی از فعالان کمپین که فعالیت هایی دیگری نیز دارند پس از بازداشت مورد بازجویی در مورد کمپین قرار گرفته اند. در واقع فعالیت در کمپین به عنوان یک اهرم فشار مضاعف در بازجویی ها بکار گرفته می شود، آنها در رابطه با فعالیت های شان در کمپین نیز مورد بازجویی قرار گرفتند.
از جمله:
– بازداشت ناهید میرحاج، نفیسه آزاد، آیدا سعادت، جلوه جواهری، سارا لقمانیان، نسرین ستوده، به مدت چند ساعت و سپس بازپرسی و بازجویی از آنها در 23 خرداد 1387.
- بازداشت کاوه رضایی ، فعال دانشجویی در بهمن 1387 است. کاوه رضایی پس از گذراندن 9 روز حبس با قرار وثیقه 53میلیون تومانی آزاد شد.
– بازداشت 12 تن از فعالان جنبش زنان که 10 تن آنان فعالان کمپین بودند به دلیل دیدار نوروزی با خانواده یکی خانواده های داغدار ( زهرا بنی یعقوب) در نوروز 1388.
– بازداشت پوریاپوشتاره،نیکزادزنگنه، طاها ولی زاده، کاوه مظفری و امیر یعقوبعلی، که در اردیبهشت ماه سال 1388 در جریان تجمع روز کارگر بازداشت شدند و همچنین جلوه جواهری که در پی آنها در خانه اش بازداشت شد.
فرناز کمالی، ژیلا بین یعقوب و شیوانظرآهاری از جمله فعالان کمپین در جریان اتفاقات بعد از انتخابات ریاست جمهوری در خرداد 1388 بازداشت شدند و در مورد فعالیت هایشان در کمپین نیز مورد بازجویی قرار گرفتند .
احضار و تفتیش منزل
احضارهای غیر رسمی و تفتیش منزل فعالان کمپین یک میلیون امضا نیز از دیگر فشارهایی است که فعالان این کمپین بخاطر مطالبات برابرخواهانه شان متحمل شده اند.
پرستو الهیاری، سوسن طهماسبی،نفیسه آزاد، مریم مالک،فرشته شیرازی، جلوه جواهری و کاوه مظفری از جمله اعضای کمپین هستند که نیروهای امنیتی با تفتیش منزل انها ،کامپیوتر، مدارک و وسائل شخصی شان را توقیف کرده است.
نجمه زارع، بهناز شکاریار و نسرین فرهومند نیز به خاطر تشکیل جلسات کمپین در منازل شخصی شان از سوی پلیس امنیت دعوتنامه یا احضاریه دریافت کرده و مورد بازجویی قرار گرفته اند.
درکنار این احضارها براساس گزارش های رسیده از سوی فعالان حقوق زن و کمپین در شهرستان ها تاکنون فعالان کمپین در شهرهای دیگری چون اصفهان، شیراز، کرمانشاه، انزلی، رشت، همدان نیز مورد بازجویی قرار گرفته اند.
روناک صفار زاده، هانا عبدی و زینب بایزدی نیز سه فعال کمپین یک میلیون امضا در کردستان هستند که اتهامات دیگری به غیر از فعالیت در کمپین به آنها وارد شده است.هانا عبدی که پس از روناک و با اتهاماتی مشابه او بازداشت شد، پس از گذراندن 18 ماه دوره محکومیت خود، اسفند ماه سال 1387 آزاد شد.
نوید محبی و فرشته شیرازی از فعالان کمپین در آمل و هایده تابش از فعالان کمپبن در اصفهان به دلیل فعالیت شان مورد احضار و بازجویی قرار گرفتند.
خدیجه مقدم، جلوه جواهری، کاوه مظفری ، مریم مالک، آیدا سعادت و الناز انصاری، پریسا کاکایی، وشماری دیگر از فعالان کمپین نیز در آبان ماه سال 88 احضار و در رابطه با فعالیت هایشان در کمپین بازجویی شدند.
صدور حکم نهایی
در حال حاضر حکم نهایی پرونده های 7 نفر از اعضای کمپین صادر شده است:
– امیر یعقوبعلی در دادگاه تجدید نظر به یک سال حبس تعلیقی به مدت 4 سال و هر4 ماه معرفی خود به اداره اطلاعات محکوم شده است.
– برای احترام شادفر حکم نهایی 6ماه حبس تعلیقی به مدت دو سال صادر شده است.
– پروین اردلان، مریم حسین خواه، ناهید کشاورز و جلوه جواهری با حکم بدوی شش ماه حبس تعزیری، در دادگاه تجدید نظر به شش ماه حبس تعلیقی به مدت چهار سال محکوم شده اند.
– پرستو اللهیاری نیز با حکم یک سال حبس تعزیری، در دادگاه تجدید نظر تبرئه شد.
– نسیم خسروی، رها عسگری زاده در دادگاه بدوی تبرئه شده اند.
– نسیم سرابندی زاده، فاطمه دهدشتی با حکم بدوی شش ماه حبس تعلیق در انتظار رای دادگاه تجدید نظر هستند.
– نفیسه آزاد با حکم یک سال حبس تعلیقی، در دادگاه تجدید نظر تبرئه شد.
– ناهید کشاورز با حکم یک سال حبس تعلیقی به مدت دو سال و سارا ایمانیان با حکم یک سال و شش ماه حبس تعلیقی به مدت دو سال، با حکم دادگاه تجدید نظر تبرئه شدند.
پرونده بقیه فعالان بازداشت شده کمپین در انتظار تشکیل دادگاه و یا اعلام ختم دادرسی است.
ممنوع الخروجی
علاوه بر بازداشتها و احکام صادره، تا کنون هفت نفر از فعالان کمپین یک میلیون امضا به هنگام خروج ازکشور با ممانعت نیروهای امنیتی مواجه شده اند. پروین اردلان، طلعت تقی نیا،منصوره شجاعی، فرناز سیفی، نسرین ستوده و سوسن طهماسبی، مهرنوش اعتمادی، هایده تابش و ژینا مدرس گرجی فعالانی هستند که پاسپورت آنها توقیف شد و دلیل قانونی ممنوع الخروجی نیز به آنها اعلام نشد. بعدتر ممنوع الخروجی فرناز سیفی، سوسن طهماسبی و سپس پروین اردلان رفع شد و گذرنامه آنها مسترد شد.